Kuchnia

PIZZA & CALZONE + Pierogi

Pizza Calzone


Składniki:

21 g drożdży
400 g mąki
Sól
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g kolorowej papryki
150 g sera mozzarella
Gałązka rozmarynu
Natka pietruszki
250 g mieszanego mięsa mielonego
Pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml soku pomidorowego

Przygotowanie:

Drożdże zmieszać z 200 ml letniej wody. Dodać mąkę i łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oliwy. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Cebulę, paprykę mozzarellę pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. 2 łyżki oliwy rozgrzać, przesmażyć czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę i przecier pomidorowy, smażyć 5 minut. Wlać sok pomidorowy. Dodać zioła i mozzarellę.

Ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm. Na połowę nałożyć farsz. Brzegi ciasta zwilżyć i skleić. Calzone ułożyć na wyłożonej papierem blasze i odstawić jeszcze na 15 minut. Dekorować ziołami. Lekko skropić wodą. Piec w 200 st. Przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation