Kuchnia

Muffinki

Marchewkowe muffiny

Składniki (na 12 sztuk):
-100g mąki owsianej*
-100g mąki pełnoziarnistej
-2 jaja
-mleko 0,5%**
-160g marchii
-50g rodzynek
-20g miodu
-łyżeczka kardamonu
-pół łyżeczki imbiru
-łyżeczka proszku do pieczenia

*płatki owsiane zmielić na mąkę
**dolewać tyle, aby uzyskać nie za gęstą, ani nie za rzadką masę

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jaja z miodem i dodajemy do suchych składników. Dodajemy mleka "na oko", aby uzyskać zwartą konsystencję (nie pamiętam ile go wlałam, dlatego nie podaje), następnie dodajemy odcedzone rodzynki i mieszamy. Tak przygotowane muffiny przekładamy do foremek, które później lądują w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
źródło: and-our-joy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation