Kuchnia

Zmysły-smaki

Placki z jabłkami i twarożkiem

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 25
Składniki

ILOŚĆ: ok. 20-25 placuszków
4 jajka (osobno białka i żółtka)
180g mąki
400g startych na tarce kwaśnych jabłek
200g śmietankowego twarożku (jak na sernik)
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
większa szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Placki możemy podawać na sniadanie, deser lub kolację. Pyszne i szybkie:) Inspiracja od dorotus.
Etapy przygotowania

Do miseczki przekładamy żółtka, mąkę, twarożek, jabłka, miód, migdały, sól, cynamon oraz gałkę.
Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do reszty ciasta. Smażymy na lekko rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation