Kuchnia

podwieczorek

Babka cytrynowa

Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation