Kuchnia

Kuchnia

Curry z kurczaka z groszkiem i papryką


Składniki:

2 piersi z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cm korzenia imbiru
szklanka groszku mrożonego
2 łyżeczki domowej przyprawy curry (KLIK) lub sklepowej (wtedy należy dodać też wyciśnięty ząbek czosnku)
oliwa z oliwek
sól do smaku
garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

1)Mięso myjemy, dokładnie suszymy i kroimy w paski. Tak przygotowanego kurczaka nacieramy przyprawą curry-najlepiej przygotować ja samodzielnie, ale można też użyć kupnej-wtedy dodatkowo nacieramy mięso wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczak powinien się marynować minimum 15 minut. Paprykę i imbir kroimy w słupki.

2)W woku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka. Kiedy mięso się zetnie wrzucamy paprykę, groszek i imbir, smażymy około 6 minut tak by warzywa były jędrne. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, ewentualnie dosalamy do smaku i dusimy jeszcze około 5 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą, najlepiej z ryżem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation