Kuchnia

Kuchnia

Kruche babeczki z jagodami

Składnik:
2 szklanki mąki krupczatki (dzięki niej ciasto staje się na prawdę bardzo kruche)
20 dag schłodzonej margaryny
3 żółtka
2/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli
kwaśna śmietana (12%) w razie czego
sezonowe owoce najlepiej kwaskowe


Sposób przygotowania:

Do miski wsypuję mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Wkrawam schłodzoną margarynę, im mniejsze kawałeczki tym lepiej i wlewam żółtka. I teraz, najpierw za pomocą noża, mieszam składniki jak najlepiej się da, a później łapkami szybko (! aby się za bardzo nie ogrzało) zagniatam ciasto tak, aby powstała jedna zwarta kula. Jeśli ciasto nie chce się zlepić można dodać łyżeczkę śmietany, albo nawet dwie.

Ciasto owijam w folię i wkładam na 30-45 minut do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi wylepiam nim foremki (dość cienko), ciasto nakłuwam i puste piekę przez około 5-10 min. w temp. 180 st.C tak, aby się tylko “ścięło", nawet nie zrumieniło. Następnie foremki wyjmuję i szybko nakładam do nich owoce - ja dodałam jagody, ale mogą to być każde inne owoce, i posypuję je cukrem.

Teraz przykrywam je cienkim okrągłym kawałkiem ciasta dopasowanym do obwodu foremki. Babeczki ponownie zapiekam, aż wierzchnia warstwa ciasta będzie dobrze rumiana. Po wyjęciu gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem i jeszcze ciepłe podać z lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation