Kuchnia

Kuchnia

Drożdżówki z serem i rodzynkami
Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
4 łyżki cukru
100 g stopionego masła
1/2 szklanki podgrzanego mleka
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego lub 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
30 dag zmielonego sera
1/3 szklanki cukru
kilka kropel zapachu waniliowego
2 żółtka
1/4 kostki miękkiego masła
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
rodzynki

Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować masę serową, ucierają wszystkie składniki na gładką masę.

Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować masą serową, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować i posypać rodzynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation