Kuchnia

Serniki

Sernik krakowski

iasto:
400 g mąki
4 żółtka
250 g masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę (najlepiej dwukrotnie)
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
dodałam również 1 szk rodzynek

1 żółtko do posmarowania ciasta

Lukier
cukier puder i sok z cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć do uzyskania gładkiego ciasta.
Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

W tym czasie przygotować masę serową.
Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka.
Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser.
Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową.
Można dodać rodzynki lub inne bakalie.

Wyjąć ciasto z lodówki.
2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej o wymiarach 30 x 40 cm. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową.
Z pozostałego ciasta wałkować cienkie palcki i wykrajać z nich paseczki około 1.5cm szerokośći.
Ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.
Dzięki temu opadnie tylko minimalnie.
Kiedy sernik jest lekko ciepły, posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation