Kuchnia

Serniki

Sernik Snickers


1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżka wody
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.

Masa serowa:
75 dag zmielonego twarogu
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki cukru pudru
5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki

Na dekorację:
masa kajmakowa z puszki
snickersy, pokrojone na drobne kawałki

Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem - dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation