Kuchnia

Jadłabym

Przepis na zupę z dyni

Składniki:

- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- średnia cebula pokrojona w małą kostkę,
- 1 duża dynia piżmowa – obrana, a następnie pokrojona w 2,5 cm kostkę (ew. można zastąpić zwykłą dynią),
- 2 średnie obrane i posiekane marchewki,
- ziemniak – pokrojony w 2,5 cm kostkę,
- 4 szklanki wywaru warzywnego,
- szklanka mleka kokosowego,
- sól i pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę i szczyptę soli, mieszając ok. 3-5 minut.
2. Dodać dynię, marchew, ziemniaki, bulion warzywny i zagotować. Potem jeszcze gotować na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i dodać mleko kokosowe.
3. Tak przygotowaną zupę puree przelać do miseczki. Doprawić solą i pieprzem.
4. Można udekorować gałązką świeżego tymianku lub posiekaną pietruszką i skropić oliwą z oliwek.

Przepis na sześć porcji. Każda zawiera: ok. 219 kcal i 13 g tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation