Kuchnia

Przepisy siostry Anastazji

Sernik NATALIA

Składniki:
CIASTO KRUCHE
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

SERNIK
60 dag sera zmielonego
20 dag orzechów mielonych
1 szklanka cukru kryształu
5 jajek
2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/2 kostki margaryny

MASA KAWOWA
1 kostka masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki kawy "Inki"
1 kieliszek spirytusu
1 słoik powideł
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
Mąkę i margarynę posiekać nożem aż do połączenia się składników, dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia. Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 1 godz. Zimne ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

SERNIK
Margarynę ucierać powoli, dodając cukier, żółtka, ser, orzechy, budyń. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć z masą serową, lekko wymieszać. Piec ok. 40-50 min. w temp. 170°C.

MASA KAWOWA
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Jajka i cukier ubić na parze na puszystą masę. Masło utrzeć na krem, dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę i spirytus.

PRZEŁOŻENIE CIASTA
Ciasto kruche - powidła - sernik - masa kawowa - ciasto kruche - na wierzch polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation