Kuchnia

bułki, drożdzówki, pączki, chleby

Muffinki jak pączki, najlepsze

SKŁADNIKI:
(ok. 8 muffinek)

300 g mąki tortowej
2/3 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju
1 duże jajko
175 ml maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

DODATKOWO:
ok. 4 łyżeczki dżemu
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła lub margaryny

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce łączymy olej razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełniamy łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełniamy 0,5 łyżeczką dżemu i przykrywamy łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min.

Masło lub margarynę rozpuszczamy, cukier mieszamy z cynamonem. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Smacznego.

ilovebake.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation