Kuchnia

bułki, drożdzówki, pączki, chleby

Składniki na 8 kromek:

kasza jaglana (ugotowana na sypko, 1 szklanka)

mąka gryczana (6 sporych łyżek)

skrobia kukurydziana bądź ziemniaczana (2 płaskie łyżki)

sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki)

olej nierafinowany dowolny (uwaga, chlebek będzie smakował i pachniał tak jak dodany olej! mały kieliszek: 30 ml)

sól nierafinowana, naturalna (2 szczypty)

kmin rzymski ( 1-2 łyżeczki, do smaku)

sezam czarny lub jasny (jasny - podprażony lekko na patelni: uwaga! łatwo się pali i gorzknieje!, 1 kopiasta łyżka)

papryka słodka (1 łyżeczka)

kurkuma (1 łyżeczka)




Wykonanie:

Kaszę ugotuj według przepisu (link) . Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (prócz sezamu!!!) i zmiksuj na gładko (jeśli masz zwykły mikser, tak jak ja, nie będzie to "gładź szpachlowa" ;) ). Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku. Następnie dodaj sezam i wymieszaj. Wyłóż masę na papier do pieczenia ( prostokąt o wymiarach ok. 22 cm na 18 cm), połóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.

Pokrój po ostudzeniu w równe prostokąty.

Gotowe!

*uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki. Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu. :)

*chlebek jest rewelacyjny w smaku! Nadaje się do wszelkich past i hummusów ale... można zeń zrobić również "zwykłą" KANAPKĘ!

przepis z sokoterapia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation