Kuchnia

bułki, drożdzówki, pączki, chleby

Drożdżówki Marcińskie
Ciasto
Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4* szklanki ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
50g rozpuszczonego masła
1 jajko(samo żółto, białko rozbełtać z odrobiną wod - posłuży do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
pół łyżeczki soli
łyżka esencji waniliowej

Przygotować rozczyn - drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(będzie lepić się do rąk, ale nie poddawajcie się ;) ), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Nadzienie
Składniki:

300g białego maku
200g marcepanu
100g posiekanych migdałów
1/3 szklanki miodu
duże jajko
pół łyżeczki cynamonu(opcjonalnie)
łyżka kwaśnej śmietany

Mak gotować ok. 30 minut w mleku z dodatkiem łyżeczki soli i 3 łyżek cukru, odcedzić na sicie i zmielić 2-3 krotnie.
Marcepan(bardzo ważne aby był w temperaturze pokojowej, można go też delikatnie podgrzać w mikrofali), utrzeć z jajkiem, śmietaną i miodem. Dodać mak, cynamon i migdały.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-13 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, wykładać na niego czubatą łyżkę nadzienia, zwijać w roladę, przeciąć ją ostrym nożem na pół, zapleść ze sobą, a następnie zwinąć w ślimaka.
Drożdżówki ostawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w 180ºC przez 20-25 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation