Kuchnia

Kulinarnia

Muffiny z budyniem czekoladowym

Pyszne, delikatne i bardzo wilgotne. Dodatek budyniu sprawia, że są bardzo czekoladowe. Polecam.


Przepis na około 12 muffinek:

3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 niecała szklanka cukru
100 g masła (1/2 kostki)
1 mały kubek jogurtu naturalnego (180g)
1 szklanka mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem (63g)
1 i 1/2 łyżeczki kakao





Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miękkie masło miksujemy z cukrem, w trakcie miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Pod koniec miksowania wyspujemy kakao. Budyń rozrabiamy w szklance mleka i zagotowujemy. Formę do muffinek napełniamy do połowy masą, na to wykładamy 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki gęstego budyniu i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostudzenia.



Smacznego!

Komentarze

Agata 10 lat temu
Hejter ty tylko o jedzeniu tu myślisz, a dupa rośnie! :D
FREEDOM *.* 10 lat temu
Hej, hej, hej, nawet nie zdążyłam tego upiec. A co do czego, to pewnie jak już bym upiekła, to i tak chciałabyś sprubować. :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation