Kuchnia

Kulinarnia

Sernik dietetyczny z truskawkami.


Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami...
Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. To ciasto będzie u mnie w domu częstym gościem - smakowało wszystkim bez wyjątku. Moje dziecko aż zamruczało jedząc go... Można go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia :)
Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
500 g białego serka na serniki o zaw.tłuszczu 0%
2 całe jajka
1 białko
5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)

polewa:
300 g mrożonych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka Ksylitolu

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Wszystkie składniki na sernik umieść w wysokim naczyniu i krótko zmiksuj mikserem - tylko do połączenia składników. Miksuj krótko by nie napowietrzać masy serowej.
Małą tortownicę (u mnie o średnicy 16 cm) lekko wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami. Wylej masę serową.
Tortownicę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach obniż temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze 45 minut.
Sernik wystudź (powoli), a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Truskawki rozmroź w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotuj, dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozpuść w kilku łyżkach wody i wlej do truskawek. Mieszaj aż do powstania gęstego kisielu. Truskawki dokładnie wystudź i wyłóż na schłodzony sernik.

Smacznego :)


Wartość energetyczna całego ciasta to 638 kcal.
Dzieląc całość na 6 porcji to 106 kcal na 1 porcję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation