Kuchnia

Pyszności

Pizza zawijana do odrywania

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
3,5 szklanki mąki pszennej
Nadzienie:
100 g sera żółtego
100 g szynki
duszone pieczarki
sos pomidorowy
przyprawa do pizzy
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek



Ciasto: Z drożdży, cukru, soli, szklanki mąki i ciepłej wody robię zaczyn. Odstawiam miskę z rozczynem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Nadzienie: Szynkę kroję w kostkę, ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarowuję sos pomidorowy, układam pokrojoną szynkę, duszone pieczarki, starty ser żółty, całość posypuję przyprawą do pizzy). Ciasto roluję wzdłuż krótszego boku, po czym kroję na 11 - 12 części.
Kawałki ciasta układam jeden obok drugiego w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję przyprawą do pizzy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok. 25 minut aż do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation