Kuchnia

pizza

Pizza hawajska

Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze:

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
Obłożenie:
200 g szynki
1/2 puszki ananasa w syropie
2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
200 g sera żółtego
oregano
bazylia
Dodatkowo:
sos czosnkowy
ketchup


Ciasto: W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto, wyrabiam na gładkie ciasto, formuję kulkę, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrastania. Po tym czasie ciasto znów wyrabiam i formuję duży okrąg, który kładę na wielkiej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, bazylią i statym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Na wierzch wykładam pokrojoną w paski szynkę i kostki ananasa osączonego z syropu.
Pizzę wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 25 - 30 minut. Podaję na ciepło z sosem czosnkowym i/lub ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation