Kuchnia
potrawy z grlla
Przepis na kurczaka z grilla w soku z pomarańczy
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Co kupić
8 podudzi z kurczaka (odcinamy chrząstki i zeskrobujemy skórę wzdłuż kości)
2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża cebula, starta na tarce o drobnych oczkach
2 pomarańcze (sok)
2 limonki (skórka i sok)
1 łyżeczka kminku, starta w moździerzu
szczypta suszonego oregano
świeżo mielony pieprz
sól
1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
2 łyżeczki ostrego sosu tabasco
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3 papryki (żółta, czerwona, zielona), bez gniazd, pokrojone w ćwiartki
10 ładnych pieczarek, umytych
15 pomidorków koktajlowych
1 cukinia, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ćwiartki
3 szczypty ziół prowansalskich
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 55min
Przygotuj
Moździerz, niewielkie naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
Marynata
Cebulę wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek, posiekany czosnek, starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy. Mieszamy. Podudzia kurczaka polewamy 3/4 marynaty - 1/3 zostawiając na później. Kurczaka wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjęciu podudzi z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry.
Warzywa
Pokrojoną cukinię, papryki i pieczarki przekładamy do miski, polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i 2 szczyptami ziół prowansalskich. Mieszamy.
Pomidorki koktajlowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą, polewamy je oliwą z oliwek (niewielką ilością) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
Pieczarki i cukinię grillujemy. Pomidorki w naczyniu żaroodpornym również grillujemy. Grillowane pieczarki, cukinię i pomidorki przekładamy do czystej miski. Osobno grillujemy paprykę i dodajemy do pozostałych warzyw.
Podudzia z kurczaka przekładamy na bardzo rozgrzany ruszt grilla (wcześniej smarujemy go oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego). Grillujemy mniej więcej 3-5 minut z jednej strony.
Jak podawać
Warzywa kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Grillowane podudzia układamy z boku, polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry.
wydrukuj przepis
dodaj do ulubionych
wyślij listę zakupów
MA==