Kuchnia

potrawy z grlla

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku przepis - Galeria

Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku - SKŁADNIKI:
0,5 kg skrzydełek
olej
tymianek
curry
papryka ostra
imbir suszony
Sos:
głowka czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól
Skrzydełka i sos z grillowanego czosnku - PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka myje pod bieżącą wodą, osuszam. Do naczynia wlewam olej i przyprawy po mniej więcej pół łyżeczki. Wkładam osuszone skrzydełka i mieszam aby się oblepiły marynatą i zostawiam w chłodnym miejscu na około 6 godzin. Najlepiej jeśli zostaną tam całą dobę, ale kto przewidzi pogodę następnego dnia ;) Na sos: Czosnek możemy wykorzystać z dnia poprzedniego jeśli grillowaliśmy, a jeśli nie to całą główkę czosnku grillujemy przez 30-40 minut, wyciskamy środku z łupinek i mieszamy je z majonezem i śmietaną (lub jogurtem naturalnym) i doprawiamy solą do smaku (ewentualnie jak lubimy to koperkiem i cukrem). Skrzydełka grillujemy na ruszcie co jakis czas obracając w czasie około 40-60 minut. Podaję z przygotowanym sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation