Kuchnia

Przepisy na słodkości

Bułeczki z pestkami dyni

PRZEPIS
/na 10 sztuk/

Temperatura piekarnika: 200oC
Czas pieczenia: 40 min.

Składniki

300g mąki orkiszowej razowej, typ 1850
300g mąki pszennej, typ 550
30g świeżych drożdży/2 łyżeczki drożdży instant
60g roztopionego masła
250ml ciepłej wody
0,5 łyżki soli
100g pestek z dyni
Przygotowanie

Połączyć masło, wodę i drożdże. Zamieszać i odstawić.
Przesiać mąki, dodać sól, połowę porcji pestek z dyni (50g), wymieszać z rozczynem. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto (aż powstaną pęcherzyki powietrza). Przykryć ściereczką w ciepłym miejscu i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
Ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać nieregularne czworokąty. Ułożyć na papierze do pieczenia. Posypać pozostałą resztą pestek z dyni. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h.
Przed wstawieniem do piekarnika, wierzch bułeczek zwilżyć wodą. Piec w temperaturze 200C ok. 40 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation