Kuchnia

zupki i barszczyki

Zupa serowa z grzankami


Co kupić:

1 litr bulionu Mikado
250 g serka topionego (śmietankowego)
2 cebule, pokrojone w kosteczkę
2 ząbki posiekanego czosnku
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej cebuli dymki
sól Castello
biały pieprz Mikado


Jak zrobić:

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.

Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.


Jak podawać:

Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation