Kuchnia

Mięsa

ziemniaczki inaczej





Na ciasto:

2 szklanki gotowanych utłuczonych ziemniaków
2 rozmącone jajka + 1 do smarowania
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 utarta cebula
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka soli
szczypta zmielonego pieprzu



Na farsz z wątróbką:

25 dag posiekanej kurzej wątróbki
1 jajko ubite z dwoma łyżkami wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta mielonego pieprzu



Na farsz z groszkiem:

20 dag przetartego groszku
4 łyżki sosu mlecznego



Sposób przygotowania

Robimy farsze, starannie mieszając ich składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation