Kuchnia

Mięsa

"Wielkanocna, domowa necówka"


Składniki:

1 kg mielonej karkówki
400 g polędwiczki wieprzowej
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki majeranku
1 sucha bułka cebulowa
2 cebule
pół szklanki mleka
łyżeczka suszonej chilli
łyżeczka pieprzu
dwie łyżeczki soli morskiej
szczypta kminku
2 jajka
dwa kawałki siatki wędliniarskiej


Przygotowanie:

Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane) i dodajemy do mielonego mięsa. Suchą bułkę ścieramy i zalewamy mlekiem.
Kiedy dobrze wchłonie płyn, dodajemy do karkówki.

Doprawiamy solą, majerankiem, chilli, pieprzem oraz kminkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i wyrabiamy przez kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Mięso dzielimy na dwie części, polędwiczkę przekrawamy na pół.

Z karkówki układamy wałeczek, na środek układamy polędwiczkę i dokładnie oblepiamy, mocno uciskając.

Przygotowaną necówkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, mocno zawiązujemy na obu końcach.

Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny.

Po czterdziestu pięciu minutach przewracamy necówkę na drugą stronę.

Podajemy na zimno, do kanapek lub na ciepło z sosem chrzanowo - żurawinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation