Kuchnia

Mięsa

Staropolski schab z morelą lub bez


Składniki

schab, mięso, morele
schab bez kości 1 kg
suszone morele 100 g
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
śmietana 18 % 250 ml
cukier 1/4 łyżeczki
mąka 1 łyżka



Jak przygotować

Schab umyć i osuszyć. Z jednej strony wyciąć głęboki otwór, przewiercić mięso wzdłuż, posługując się trzonkiem drewnianej łyżki, otwór poszerzyć. Otwór w mięsie ciasno wypełnić morelami. Mięso natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny. Piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co 20 minut mięso polewać niewielką ilością gorącej wody oraz sosem spod pieczeni. Upieczone mięso trzymać w cieple. Sos spod pieczeni rozprowadzić gorącą wodą, wymieszać ze śmietaną i cukrem, zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mięso podawać pokrojone w plastry i polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation