Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze



Co kupić:

2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
niewielka ilość oliwy chipotle
oliwa z oliwek
2 awokado hass
3 cukinie
1 bakłażan
pęczek świeżej kolendry
pomidor kiściowy
2 limonki, sparzone i wyszorowane
1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
sól
mielony biały pieprz
6 ząbków czosnku


Jak zrobić:

Przygotuj

patelnię grillową
naczynie żaroodporne
blachę i papier do pieczenia
rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg)


Przygotowanie:

Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól. Mieszamy przyprawy.

Polędwiczki obtaczamy dokładnie w przyprawach. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Smażymy z obu stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

2 cukinie kroimy na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).

Bakłażan kroimy na mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.

Usmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut. Po 4-5 minutach wyciągamy polędwiczki z piekarnika. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.

Warzywa wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość skrapiamy niewielką ilością soku z limonki. Mieszamy.

*Guacamole

Z awokado hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski. Awokado ucieramy za pomocą widelca.

1 ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy do awokado wraz z 1 łyżeczką posiekanej papryczki jalapeno, sokiem z 1 limonki – całość mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.

Z pomidora wykrawamy szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Sam miąższ razem ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.


Jak podawać:

Na talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa. Polędwiczki kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu. Dekorujemy listkami kolendry. Danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation