Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Polędwiczki z suszonymi pomidorami



Co kupić:

polędwiczki wieprzowe „Świeża Porcja” : 500 g
suszone pomidory w oliwie Baresa: 1 słoik
bazylia: 0,5 pęczka
czosnek, pokrojony w cienkie plastry: 2 ząbki
sól Castello: szczypta
pieprz Mikado: szczypta
oliwa do smażenia – spod suszonych pomidorów Primadonna: odrobina


Jak zrobić:

Przygotuj

Wykałaczki
Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
Przygotowanie

Polędwiczki kroimy na 1,5 – 2-centymetrowe plastry, każdy delikatnie rozbijamy na większy płat, oprószamy solą i pieprzem.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek na plasterki. Na każdym płacie polędwiczki kładziemy po kawałku pomidora, kilka listków bazylii i kilka plasterków czosnku. Każdy tak nafaszerowany płat polędwiczki zwijamy delikatnie i spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy polędwiczki. Następnie przekładamy mięso na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 15 minut.


Jak podawać:

Podajemy z sałatą z sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation