Kuchnia

babeczki/muffinki

Tartaletki z owocami i kremem patissiere


Potrzebujemy:

Ciasto ok. 6 - 7 małych tart (foremki o średnicy 6 cm)

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Krem patissiere:

300 ml mleka
pół laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
3 duże żółtka
50 g cukru
20g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej


Dodatkowo potrzebne są truskawki i borówki.


Przepis na kruche ciasto jest uniwersalny, już wcześniej na jego bazie zrobiłyśmy biało-czerwone babeczki:

1. Mąkę przesiewamy, siekamy zimne masło, i szatkujemy nożem razem z mąką, tak długo aż zrobi się swego rodzaju kasza.

2. Dodajemy cukier puder, żółtka i energicznie zagniatamy, aż ciasto się sklei. Nie robimy tego za długo, aby masło nie zaczęło się topić.

3. Ciasto wkładamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.


Krem:

1. Mleko z wanilią zagotować w garnku. Doprowadzamy je do wrzenia, odstawiamy, a wanilię wyciągamy.

2. Żółtka ucieramy z cukrem aż będą białe. Mąki trzeba ze sobą wymieszać, a następnie dodać do żółtek. Wszystko razem miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Gotową masę wlewamy do mleka i mieszamy. W przypadku pojawienia się grudek musimy mieszać tak długo aż się wszystkie rozpuszczą. Mieszamy drewnianą łyżką aż do zagotowania. Gotujemy około minutę. Krem należy wystudzić.

4. Krem wykładamy na upieczone tartaletki, wygładzamy i układamy owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation