Kuchnia

babeczki/muffinki

Potrzebne będą:

6 papierowych foremek do muffinek o średnicy 3cm

Tabliczka czekolady (100g)

Śmietana 36%
Czekoladę rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Delikatnie wysmarować wewnętrzna stronę foremki czekoladą (miskę z czekolada cały czas trzymać na garnku aby czekolada nie zmieniła stanu skupienia). Włożyć do zamrażalnika. Czynność powtarzać aż do wyczerpania się wszystkich składników. 100g czekolady wystarcza na około 5-6 foremek. Po 30 minutach wyciągnąć foremki z zamrażalnika i delikatnie ściągnąć papierek. Na początku może to sprawiać kłopot. Jeśli czekolada się połamie można ja ponownie rozpuścić i wypełnić nową foremkę. Ponownie umieścić w zamrażalniku aż do czasu podania. Mogą tam przebywać nawet całą dobę.

Śmietanę ubić na krótko przed podaniem deseru. Łyżką umieścić w czekoladowych babeczkach. Udekorować miętą lub melisą i drobnymi cukierkami.

Zamiast śmietany można użyć kremu maślanego, budyniu lub lodów :)

Foremki na muffinki nie mogą mieć większej średnicy bo czekolada będzie pękać przy odrywaniu papierka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation