Kuchnia

ciachA

CIASTO ANIELSKIE

Składniki:
Biszkopt - 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa orzechowa - 1 kostka masła, pół litra mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2-3 łyżki cukru kryształu, 5-6 łyżek mielonych orzechów, 2-3 łyżki spirytusu.
Masa kokosowa - 2 kostki masła, 2 jaja, pół szklanki słodkiego mleka, półtorej szklanki cukru kryształu, 20 dag wiórek kokosowych, 1 szklanka mleka.
Poncz - 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, sok z 3 cytryn, 2 łyżki cukru kryształu.

Wykonanie:
Upiec trzy cienkie biszkopty.
Biszkopt - białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 180 stopni C.
Masa orzechowa - z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus.
Masę podzielić na cztery części.
Masa kokosowa - zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem pół szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz - wszystkie składniki wymieszać i nasączyć trzy biszkopty.
Przełożenie ciasta - nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna część masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienka warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation