Kuchnia

ciachA

Mocha Cupcakes

Babeczki:

125 g mąki
150 g cukru
60 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem, aż dobrze się rozpuści. Dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.

W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do masy maślanej dodajemy w trzech porcjach suche składniki i w dwóch porcjach mleko zaczynając i kończąc na suchych, a po każdym dodaniu krótko mieszamy.

Wypełniamy masa foremki, mi wyszło dokładnie 12 babeczek. Pieczemy przez 20 -25 min w temperaturze 180°C. Studzimy na kratce.

Po całkowitym wystudzeniu nakłuwamy widelcem lub wykałaczką i nasączamy każdą babeczkę syropem kawowym, a następnie dekorujemy kremem.

Syrop kawowy:

90 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso

Krem kawowy:

1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnego espresso
250 g mascarpone

Jajko ucieramy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną, aż masa będzie jasna, a jajko ugotowane, czyli ok. 4 min. Do ciepłego jeszcze jajka dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia się, a następnie całkowicie studzimy.

Zimny krem jajeczny ucieramy z mascarpone dodając go porcjami do sera. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki. Można też na koniec ozdobić je rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation