Kuchnia

Przepisy

Cytrynowe risotto z łososiem i bobem

Składniki na 2 porcje

120 g bobu świeżego lub mrożonego (waga po ugotowaniu i obraniu)
150 g filetu z łososia
1 cebula
2 łyżki masła
1/3 szklanki wina
1/2 szklanki ryżu
700 ml bulionu
1 cytryna
sól i pieprz do smaku

Łososia nacieramy sokiem z 1/2 cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut.

Do wrzątku wrzucamy bób, gotujemy al dente", nie może być zbyt miękki. Na garnku z gotującym się bobem umieszczamy durszlak lub sitko do gotowania na parze, wkładamy do niego łososia i gotujemy około 10-15 minut.

Masło topimy na głębokiej patelni, przesmażamy cebulę, by się zeszkliła. Dodajemy ryż y mieszamy, by tłuszcz pokrył ziarenka. Zalewamy ryż winem i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolewamy porcjami bulion. Mieszamy widelcem, aż porcja bulionu się wchłonie. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż ryż będzie al dente.

Do ryżu dodajemy 1 łyżkę skórki z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny.
Na patelnię dodajemy też ugotowanego i rozdrobnionego łososia oraz obrany bób. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Risotto można posypać posiekanym szczypiorkiem lub startą skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation