Kuchnia

Przepisy

Anyżkowo: Jabłkowy torcik
Składniki ciasto :
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
180g masła (zimnego)
Składniki nadzienie :
ok 8-10 szt średnich jabłek
sok z 1/2 cytryny
100 ml wody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
1/4 szklanki cukru
Składniki dodatkowo :
120g cukru pudru
2-3 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, wlej wodę, sok z cytryny oraz wsyp cynamon i cukier. Przykryj i gotuj około 15 minut co jakiś czas mieszając.

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wywijając brzegi. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostałe ciasto rozwałkuj. Upieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż jabłkami. Na wierzch połóż drugi placek i ostrożnie zlep brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powstałym cukrem polej jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation