Kuchnia

Przepisy

Ciasto kryzysowe
Czyli robi sie ekspresowo, gdy slodka zachciewajka sie w nas obudzi

Skladniki:
2 szklanki maki
3 male jaja
0,5 szklanki cukru pudru + do smaku do kremu
4 cukry wanilinowe
125g roztopionego masla
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki kwasnej smietany
500 ml smietanki 30%
kilka lyzek ulubionego dzemu lub powidel ( u mnie malinowy )
0,5 szklanki czerwonych porzeczek
4 kostki czekolady deserowej
tluszcz i bulka tarta do wysmarowania blachy

Make z proszkiem przesiac do miski, dodac 2 cukry wanilinowe, cukier puder i ostygniete, roztopione maslo. Ucierajac dodawac po jednym jajku. Na koncu malymi porcjami dodawac smietane. Od razu przelozyc ciasto to wysmarowanej i opruszonej bulka tarta blachy. Wyrownac. Piec w 160 stopniach do suchego patyczka ( u mnie zajelo to 15 min ).
Upieczone ciasto lekko ostygniete lecz wciaz cieple posmarowac ulubionym dzemem lub powidlami. Wstawic do lodowki. Schlodzona smietanke ubic na sztywno. Na koncu ubijania dodac 2 cukry wanilinowe i cukru pudru do smaku. Posmarowac wierzch ciasta, posypac porzeczkami i starkowac czekolade na wierzch.
Ciasto jest lekkie, slodko- kwasne
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation