Kuchnia

Przepisy

MARYNATA DO MIĘS Z GRILLA

« PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMIPAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I QUINOA »
MARYNATA DO MIĘS Z GRILLA
11 Sierpień 2010 Autor: aniado


Jest to z pewnością nasz ulubiony, stosowny od wielu lat sos/marynata do potraw z grilla. Powiem nieskromnie, że nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał i po spróbowaniu nie wziął przepisu :)
Sos idealnie pasuje do wszystkich mięs pieczonych na grillu, od karkówki wieprzowej, przez polędwiczki wieprzowe, piersi/udka z kurczaka… a na polędwicy wołowej kończąc. Można go wykorzystać także przy pieczeniu kiełbasek, warzyw i ryb. Gorąco polecam :)

Ja tym razem wykorzystałam sos przy pieczeniu szaszłyków na ognisku.



Uwaga:)
Przepis na sos pochodzi z wydanej w 1987 r. książki p. Katarzyny Pospieszyńskiej pt.”Przygoda kulinarna”. Wersja podana przeze mnie różni się nieznacznie od oryginalnej, spowodowane jest to koniecznością dostosowania jej do wymogów (a może raczej zakazów…) diety ;)

Warto od razu przygotować podwójną ilość sosu. Można go potem przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet do 2 tygodni.

Składniki:
1/2 szklanki sosu sojowego (najlepiej taki z obniżoną zawartością soli)
1/3 szklanki wody (lub trochę więcej jeśli chcemy aby sos był mniej słony)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
4 łyżki oliwy z oliwek (w oryginale – oleju)
1 łyżka syropu z agawy (w oryginale – 1 łyżka miodu+2 łyżki ciepłej wody)
2 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki wódki wyborowej

Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu włożyć do dużego słoika (1 litr) typu twist. Mocno zakręcić i kilkukrotnie potrząsnąć, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatą polewać mięsa w czasie pieczenia na grillu, na ognisku lub na rożnie (na patelni albo w piekarniku).
Mięs nie solić! Sos jest dość słony, bo zawiera sos sojowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation