Kuchnia

Słodkości

Ciasto Bounty

Składniki:

ciasto:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
pół szkl. mąki
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:
woda/herbata
można dodać również odrobinę alkoholu np. malibu

Krem:
0,75l mleka
30 dag wiórek kokosowych
pół szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła

Polewa czekoladowa:
100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Wykonanie polewy:
Do rondelka wlewam gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilkę, aż składniki połączą się. Dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważne, by nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczką, aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.

Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.

Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).

Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić.

Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie.

Z 3/4 litra mleka odlać szklankę.

Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, kilka minut pogotować wszystko (mieszając by się nie przypaliło), odstawić na 10 min by wiórki spęczniały.

Po tym czasie mleko z wiórkami jeszcze raz podgrzać.

Do odlanego mleka dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.

Kiedy mleko będzie mocno gorące, zestawić z ognia, wlać mleko z mąką i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.

Zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej :)

Krem wyłożyć na biszkopt.

Ozdobić polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation