Kuchnia

makarony

Pełny talerz: Makaron penne z wędzoną makrelą
Dodatkowo danie można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu.


Składniki na 2 porcje:
1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g)
200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
8 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
½ łyżeczki oregano
3 łyżki białego wina
4 łyżki śmietanki 30%
1 czubata łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)

Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości. Rybę podzielić na mniejsze kawałki.

Makaron ugotować al dente.

W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Papryczkę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, drobno pokroić. Płaty pomidorów pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty).

Zmniejszyć moc, dodać wino i odczekać minutę. Następnie dodać śmietankę, poczekać aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu.

Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation