Kuchnia

makarony

500 g makaronu wstążki
250 g sera mascarpone
300 ml bulionu drobiowego
100 ml białego wina
10 suszonych pomidorów w zalewie
150 g szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
garść świeżej bazyli

Przygotowanie
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.
Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.
Jak podawać
Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii.

Źródło: kuchnialidla.e51-po.insyscd.net
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation