Kuchnia

Pieczywko

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
- Pomyslowi.net

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej tortowej + do podsypania

20 g świeżych drożdży

100 g cukru

1/2 łyżeczki soli

50 g miękkiego masła

200 ml ciepłego mleka

2 jajka

Rabarbar z truskawkami:

150 g rabarbaru

200 g truskawek

50 g cukru waniliowego

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

25 g zimnego masła

25 g cukru

Do pojemnika do pieczenia chleba wrzucić rozkruszone drożdże i cukier. Poczekać aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę i sól.

Włączyć program 'dough' - do wyrabiania i wyrastania ciasta (u mnie trwa on 1,5 godziny).

W tym czasie rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki (grubsze łodygi obrać z zewnętrznej warstwy). Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać cukier. Smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści a sok z rabarbaru odparuje. Zdjąć z gazu. Dodać przekrojone na połowę truskawki, wymieszać i odstawić.

Po zakończeniu programu wyciągnąć ciasto na podsypany mąką blat. Dłonie obsypać mąką, zagnieść ciasto i podzielić na 8 kawałków. Uformować kulki.

Kulki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia (muszą być puszyste). Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie, przyciskając dno szklanki. W zagłębienia włożyć przygotowane owoce.

Mąkę, zimne masło i cukier na kruszonkę wrzucić do miseczki. Zagniatać palcami do powstania konsystencji grubego piasku. Posypać drożdżówki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C przez 30-35 minut, do czasu aż drożdżówki się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation