Kuchnia

Słodkości

Domowe lody truskawkowe bez jajek - przepis

Domowe lody truskawkowe bez jajek
źródło przepisu - Moje Wypieki

1 karton mleka skondensowanego niesłodzonego - 500 g (u Doroty było - 1 puszka)
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstarktu z wanilli
200 g zmiksowanych truskawek (u Doroty było - 100 g)

Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem lodów).
Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować. Teraz dołożyć zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Zawartość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation