Kuchnia

Słodkości

Na przygotowanie 1 porcji ciasta potrzebujemy :
500 g mąki
30 g drożdży
1 szklanka mleka
120 g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli


Jestem leniwa i nie lubię sprzątać w kuchni. To już pewnie wiecie :) Żeby ułatwić sobie życie nie używam miski w tym przepisie. Wszystko mieszam w dołku w rozsypanej mące.


Wysypuję mąkę i sól na blat, robię dołek w środku. Drożdże ucieram z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zostawiam, niech rosną.

Pozostałe mleko gotuję z resztą cukru i masłem. Do wyrośniętych drożdży daję roztrzepane jajko, przestudzone mleko z masłem i cukrem, i mieszam.



Zaczynam wyrabianie, gdy ciasto będzie błyszczące i zacznie łatwo odchodzić od ręki, kończę.


Odstawiam do wyrośnięcia na 30 – 40 min. Gdy podwoi swoją objętość, dzielę na części .


Część pierwsza:
Rozwałkowany blat ciasta smaruję olejem, posypuję cukrem i cynamonem. Zawijam i kroję na kawałki. Ślimaki odstawiam do wyrośnięcia.




Część druga:
Ciasto rozwałkowuję w walec, kroję i formuję w kuleczki. Gotowe. Ta wersja jest idealna z odrobiną dżemu… :)




Część trzecia:

Na blat ciasta wykładam pokrojone kawałki obranego jabłka. Posypuję cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zwijam i kroję na kawałki.










Część czwarta:
Blat ciasta smaruję twarożkiem połączonym z cukrem i startą skórką z cytryny. Zwijam… i dalej już wiecie :)






Po wyrośnięciu bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C . Piekę , aż się zrumienią.




Wadą drożdżowego ciasta jest to, że szybko traci świeżość. Dlatego zaraz po przestudzeniu można je zamrozić. Po rozmrożeniu będzie równie świeże ( kuleczki nadają się do tego idealnie ).

Farsz można dowolnie zmieniać. Sprawdzi się dżem, budyń, a nawet masa makowa :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation