Kuchnia

Słodkości

Ciasto Maxi King
-Składniki:

250g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mleka w proszku (miałkiego, nie w granulkach – np. Łaciate)
400g serka waniliowego (np. Danio)
około 500g masy kajmakowej z puszki
400g maślanych herbatników (ja zużyłam 5 opakowań herbatników Petit Beurre)
Na polewę:

100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
200g solonych orzeszków ziemnych
Wykonanie:

Masło utrzyj w misie miksera z cukrem pudrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodawaj stopniowo mleko w proszku na przemian z serkiem waniliowym. Miksuj, aż powstanie jednolity krem.

Prostokątną formę o wymiarach około 24 x 37cm wyłóż papierem do pieczenia. Ja użyłam prostokątnej formy do zapiekania o wymiarach około 30 x 30 cm i pominęłam wykładanie papierem.

Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Na nie wyłóż połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Rozsmaruj na herbatnikach karmel, a na nim połóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami. Możesz też nie kłaść herbatników pomiędzy karmel i górną warstwę kremu, ale moim zdaniem dodatkowa ich porcja łagodzi słodycz karmelu.

Czekolady posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Orzeszki wyłóż na sitko i potrząchaj nimi, by pozbyć się nadmiaru soli (nie musisz, jeżeli nie są zbyt słone). Wmieszaj je do roztopionej czekolady i całość wyłóż na wierch ciasta.

Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation