Kuchnia

Ryby

Dorsz zapiekany z brokułem i pieczarkami



Dzisiaj czas na rybkę :) Ja mam takie szczęście, że mój tata jest rybakiem i mam dorsza „prosto z morza”, dlatego rybka jest obecna w mojej diecie od zawsze z czego bardzo się cieszę :D

Składniki:

300g fileta z dorsza
1-2 pieczarki
10 różyczek brokuła (ja użyłam mrożonego)
garść groszku zielonego (tym razem też mrożony)
ser grana padano (do posypania)
sól morska, pieprz
łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 torebki ryżu
koperek
Przyrządzenie:

Filety myjemy, osuszamy, solimy. Rozgrzawamy piekarnik do 180 stopni
Układamy filety na naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą.
Kroimy pieczarni w plasterki, układamy obok siebie na rybie. Pieprzymy i solimy.
Na pieczarkach układamy brokuła i groszek, jeszcze lekko solimy. Posypujemy serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy tam na 25 minut
Propozycja podania:

Ja ugotowałam ryż, wyłożyłam na talerz i na nim ułożyłam zapiekankę wyjętą z naczynia żaroodpornego, posypałam dodatkowo świerzym koperkiem :)

Smacznego!

http://lightlife.blog.pl/2014/03/04/dorsz-zapiekany-z-brokulem-i-pieczarkami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation