Design

Design

Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

Składniki:

Kulki ryżowe:
20 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa
10 dag marchewki
10 dag pora
3 ząbki czosnku
2 jajka ostra papryka w proszku
majeranek
tymianek
curry
pieprz biały
sól

Dodatkowo:
mąka pszenna
ok. 5 łyżek oleju

Pomidorowy sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe. Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki. Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation