Design

Design

Kluski na parze (pampuchy, parowańce, buchty) (składniki wystarczą na przygotowanie 18 klusek):
mąka pszenna - 500 g
mleko - 200 ml
jaja - 2 sztuki
drożdże - 20 g
masło - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
sól - szczpyta

Dodatki:
śmietana gęsta 18% - 300 ml
cukier - 3 łyżki
truskawki - 300 g

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewam - powinno być letnie, ale nie gorące, ponieważ inaczej zabije nasze drożdże.
Zagniatam ciasto używając mąki, mleka, drożdży, masła, jaj, cukru i soli. Następnie odstawiam je w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwojenia objętości), przykrywając ściereczką lub folią spożywczą.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na placek o grubości około 1 cm (jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleić, podsypuję je mąką). Następnie wykrawam szklanką okrągłe kształty. Pozostałe ciasto ponownie wałkuję i wykrawam okrągłe bułeczki - tak do wykorzystania całego ciasta. Powstałe kluski przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie gotuję je na parze przez 6 minut. Jeśli kluski będą większe, należy wydłużyć czas parowania.
Śmietanę mieszam z cukrem, a truskawki miksuję w blenderze. W ten sposób powstaną dwa sosy. Polewam nimi (najlepiej jeszcze gorące) kluski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation