Design

Design

Tarta bananowa z czekoladą, budyniem i bitą śmietaną
Ciasto:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
7 łyżek masła
około 1/4 szklanki zimnej wody
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżki cukru
szczypta soli
Wszystko oprócz wody dobrze połączyć . Jeśli ciasto jest za suche, to dodajemy po łyżce zimnej wody. Ja użyłam gdzieś ze dwie łyżki.
Następnie ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy ok. 24cm.
Ponakłuwać widelcem i upiec w 190*C aż nabierze złotego koloru.
Dodatkowo:

100g czekolady mlecznej z malutkimi kawałkami orzechów
2 łyżki mleka
2 dojrzałe banany
sok z 1/3 cytryny
duży budyń
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/3 kostki miękkiego masła
200g zimnej kremówki + 2 łyżeczki pudru

Gotujemy budyń według wskazówek na opakowaniu (używając tylko dwóch szklanek mleka). Studzimy.

Miękkie masło ucieramy mikserem, a następnie po łyżce dodajemy chłodny budyń.
Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z 2 łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej.
Banany obrać, pokroić na plasterki i skropić je sokiem z cytryny.
Rozpuszczoną czekoladą smarujemy spód tarty, na to układamy banany.
Następnie wykładamy masę budyniową.
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając puder i rozsmarowujemy ją na masie budyniowej.

Ciasto schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation