Kuchnia

Przepisy

składniki, 2 porcje:

• około 150 g młodego szpinaku (najlepiej sałatkowego o drobnych listkach, paczkowanego), ewentualnie sałaty zwykłej, lodowej lub rzymskiej
• 120 g sera roguefort
• 3 łyżki oliwy extra vergine
• 3 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• sól morska
• 1 łyżeczka octu winnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 szklanki malin
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
• opieczona na tosterze bagietka





przygotowanie:
szpinak lub sałatę opłukać i osuszyć na ściereczce. ser roquefort pokroić w kosteczkę, połowę odłożyć a resztę wymieszać na gładki sos z oliwą, 1 łyżeczką pieprzu, szczyptą soli morskiej, octem winnym i sokiem z cytryny. do powstałego sosu dodać odłożone kosteczki sera, wymieszać.
połowę malin odłożyć a resztę włożyć do rondelka, dodać ocet balsamiczny i miód, zmiksować blenderem i zagotować. odstawić z ognia, przetrzeć przez sito pozbywając się pestek. do powstałego musu malinowego dodać odłożone maliny, wymieszać.
na talerzach położyć szpinak, polać sosem z sera roguefort i delikatni przemieszać, wyłożyć maliny w musie malinowym, posypać płatkami migdałów i resztą czarnego pieprzu. podawać z bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation