Kuchnia

Gotowanie dla dzieci

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym przepis -

Składniki

ilość porcji: 6

1 kromka chleba pszennego
50 ml mleka
500 g mielonego mięsa z indyka
1 pęczek świeżej natki pietruszki, posiekany
200 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 marchewka, drobno posiekana
300 g sosu pomidorowego z przyprawami (np. z bazylią)
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 40min.

Kromkę chleba namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Wymieszać mokrą kromkę z mięsem, natką i rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować okrągłe kuleczki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć klopsiki przez 3 minuty, aby się przyrumieniły. Odłożyć na bok.
Na patelnię dodać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać marchewkę. Całość zalać sosem pomidorowym i zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
Podawać z ryżem lub z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation