Kuchnia

Gotowanie dla dzieci

Zdrowe Odżywianie: Dietetyczne Przepisy: A Ty lubisz wytrawne babeczki?

Zrobiłam ostatnio warzywne muffinki. Moim wspaniałym współlokatorom nie podeszły bo zbyt mocno kojarzyły się z czymś na słodko... Jak dla mnie takie muffinki są smaczne i mogą być fajną alternatywą na II śniadanie czy podwieczorek, który można łatwo zapakować do torebki czy plecaka. A Wy jedliście takie wytrawne muffinki?


Składniki na 12 babeczek:
Mąka żytnia razowa (typ 2000) - szklanka
Otręby owsiane - 3 łyżki
Jaja - 3 sztuki
Jogurt naturalny - 4 łyżki
Papryka - sztuka
Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
Zielony groszek (może być mrożony) - 5 łyżek
Świeży szpinak - garść
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Szpinak posiekaj w paski.
Jaja roztrzep z jogurtem naturalnym - dopraw masę do smaku.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Masą napełnij foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jeden babeczki:
Energia: 72 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Cholesterol: 54 mg


Wytrawne babeczki są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation