Kuchnia

Gotowanie dla dzieci

Kotlety serowo- ziemniaczane z kalarepą -

Składniki
Składniki na 10 sztuk:
30 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
25 dag białego sera półtłustego
0,5 kalarepy
1 pełna łyżka posiekanego koperku
1 jajko
1 cebula
3 plastry szynki wędzonej lub konserwowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Około 5 łyżek mąki pszennej
Biały pieprz
sól lub jarzynka do smaku

moja dzisiejsza improwizacja:)



Etapy przygotowania

Szynkę pokroić w kosteczkę.
W misce zmiksować ziemniaki i ser z jajkiem. Dodać kalarepę i cebulę starte na grubych oczkach tarki. Dodać również koperek, obie mąki i przyprawy, połączyć, masa będzie wilgotna ale tak ma być.
Maczając ręce w wodzie formować kotlety, panierować je w bułce z sezamem i obsmażyć na złoty kolor.
Tuż przed podaniem na stół wstawić je do nagrzanego piekarnika 180 st na 15 minut. Podać z barszczykiem lub ulubionym sosem. Dodatek sera sprawia, że kotlety są niezwykle soczyste w środku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation